Yazarlar |
Gülşen Goncagül
Uludağ Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Elçin GÜNAYDIN
Türkiye |
Tayfun Çarlı
|
Özet |
Bu çalışmanın amacı, tavuk etlerinde Salmonella Serogruplarının prevalansmı araştırmaktır. Sekiz şirketten toplam 315 adet tavuk kanadı toplandı. Çalışmada kullanılan Salmonella izolasyon metodu Amerika Birleşik Devletleri, Gıda Güvenliği ve Uygulamalı Beslenme Merkezi'nin Gıda ve ilaç Dairesi tarafından yayınlanan Bakteriyolojik Analitik El Kitapçığında tanımlandığı şekilde uygulandı. Üçyüzonbeş adet tavuk karkasının kanat bölgesi derilerinin 27'sinden (% 8,57) Serogrup D'de yer alan Salmonella enterica subsp. Enterica Serovar Enteritidis (Salmonella Enteritidis) izole edildi. A, B, C, D, E ve F şirketlerinden alınan tavuk karkaslarının kanat bölgesi derilerinden sırasıyla, 45 örneğin dördünün (% 8,88), 50 örneğin üçünün (% 6,00), 57 örneğin onikisinin (% 21,05), 9 örneğin üçünün (% 33,33), 6 örneğin ikisinin (% 33,33), 60 örneğin üçünün (% 5,00) Serogrup D'de yer alan Salmonella Enteritidis içerdiği bulundu. H şirketinden alınan 38 örneğin 30'unda (% 78,94) A, B, C, D serogruplanna ait olmayan ve tiplendirilemeyen salmonel/aar belirlendi ve H ve G şirketlerinden Serogrup D'de yer alan Salmonella suşlarından herhangi bir izolasyon yapılamadı. |
Anahtar Kelimeler |
Chicken meat | Prevalence | Salmonella |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES |
Dergi ISSN | 1300-0128 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2005 |
Cilt No | 29 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 103 / 106 |