Wistar Irkı Ratlardan İzole Edilen Escherichia coli ’lerin Filogenetik Analizi
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Elçin GÜNAYDIN
Türkiye
Doğal ortamlarında yaşayan ratlardan (Rattus spp.), insanlara ve duyarlı hayvanlara birçok hastalık etkeninin geçtiği bilinmektedir. İnsanlarda önemli sistemik hastalıklara yol açan ve diğer memeli hayvanlar gibi ratların da doğal konakçısı olduğu bilinen Escherichia coli ( E.coli), önemli bir zoonotik etkendir. Ancak laboratuvar hayvanı olarak kullanılan ratlar ile ilgili özellikle ülkemizde yeterli veri bulunmamaktadır. Diğer hayvan türlerinde olduğu gibi laboratuvar ortamında yetiştirilen ratlardan da izole edilen E.coli’lerin genotipik ve fenotipik özelliklerinin bilinmesi, E.coli kökenli enfeksiyonların önlenmesinde önemlidir. Bu çalışmada, deney hayvanı olarak kullanılan Wistar ırkı ratlardan elde edilen fekal örneklerde E.coli varlığı ve izole edilen E.coli’lerin dahil oldukları filogenetik gruplar araştırılmıştır. Bu amaçla, 112 rattan toplanan dışkıdan klasik kültür yöntemiyle izole edilen 61 E.coli suşuna, chuA, yjaA, arpA ve trpA genlerine ve TspE4.C2 DNA fragmentine, spesifik primerlerin kullanıldığı PCR yöntemi uygulandı. Elde edilen sonuçlara göre 43/61 (%70.4) suş B1 grubuna (kommensal), 18/61 (%29.5) suş ise B2 grubuna (ekstraintestinal) dahil olarak bulundu. Yapılan bu çalışma ile Türkiye’de ilk kez ratlardan izole edilen E.coli’lerin filogrup analizleri yapılarak, ağırlıklı olarak B1 grubunda yer aldıkları ve kommensal özellikte oldukları saptandı.
Elvan ANADOL,Wistar Rat,Ebru TORUN,İnci Başak KAYA,H. Kaan MÜŞTAK,2013,Elif Ergüven KAYA,E.coli,Filogenetik Analizi,Şeyda DİKER,Elçin GÜNAYDIN,Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Dergi Adı Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi
Basım Tarihi 12-2013