İSLAM DÜŞÜNCESİNDE CAFER İ SADIK IN YERİ
Prof. Dr. Mehmet ATALAN
Şii İmamiyye’nin altıncı imamı olan Ca’fer-i Sâdık hilafetin Emeviler’den Abbasilere geçtiği hicri ikinci yüzyılın başlarında meşhur bir sima olarak göze çarpmaktadır. Dönemindeki hiç bir isyana katılmadığı gibi, Şiî is- yanlarda da tarafsızlığını bozmamıştır. Ca’fer-i Sâdık birçok seçkin ule- madan ders almış, birçok değerli âlim yetiştirmiştir. Hadis âlimleri O’nun güvenilir ve sağlam bir ravi olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Ca’fer-i Sâdık herkesin ittifakla kabul ettiği bir imam olduğu için birçok Şii fırka, batıl görüşlerini ona isnat ederek, kendilerine meşruiyet kazandırmak is- temişlerdir. Ca’fer-i Sâdık, gulat fırkaların savundukları ilahlık, peygam- berlik, mucize, bed’a, rec’at, tenasüh, hulul, teşbih gibi sıfatlardan uzak kalmış bu gibi aşırılıkları yapanları lanetlemiş ve onların liderlerini kov- muştur.
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayımlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili İngilizce