Theoretical B3LYP study of contrast agent metrizoate
Murat Saraçoğlu
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Fatma KANDEMİRLİ
Metrizoik asit, meglumin metrizoat, sodyum metrizoat kontrast maddesi olarak kullanılan bir moleküldür. 6 izopak 44o*, metrizoik asidin sodyum, kalsiyum, magnezyum ve Nmetilglukamin tuzlarının bir karışımını içeren bir kontrast ortamıdır. Metrizoik asit, melagnomi, anyonik metrizoat formu, metrisoate K, metrizoate-melagnomie tuzu ve Nametrizoate formunun reaktivite özelliklerini belirlemek için gaz ve su fazında B3LYP / LANL2DZ seviyesinde Gaussian 09 yazılımı yardımıyla DFT hesaplamaları yapıldı. En yüksek işgal edilen moleküler orbital enerji, en düşük boş moleküler orbital enerji, mutlak sertlik, kimyasal potansiyel, yumuşaklık, elektronegatiflik, kimyasal potansiyel, küresel elektrofiliklik, nükleojenite ve elektrofugalite gibi bazı küresel kimyasal reaktivite tanımlayıcıları hesaplandı. Ayrıca, bileşiğin lineer olmayan optik özellikleri de hesaplandı. Bunun yanında farklı sıcaklıklarda incelenen moleküllerin termodinamik özellikleri gaz ve su fazlarında hesaplandı. Kapsamlı ve zaman alan hesaplama ve analizlerden elde edilen bu çalışmanın bulguları, gelecekte ilaç kombinasyonunun hazırlanması için önemli bir bilgi kaynağı olacaktır.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı International Journal of Chemistry and Technology
Dergi ISSN 2602-277X