Dımensıonal Stabılıty Of Lamınated Veneer Lumbers Manufactured By Usıng Dıfferent Adhesıves After The Steam Test
Burhanettin Uysal
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şeref KURT
Yapılarda ve mobilya çerçeve konstrüksiyonlarında, farklı tutkallar kullanılarak elde edilen kompozit malzemelerin kullanımı artmaktadır. Bu çalışmada lamine kaplama elemanlar, fenol formaldehit, PVAc, desmodur- VTKA ve üre formaldehit tutkalları kullanılarak, çam (Pinus sylvestris L.), kavak (Populus tremula L.) ve dut (Morus alba L.) odunlarından üretilmiştir. Lamina kaplama elemanların boyutsal stabilitesi, TS 3639 standardına göre 2, 6, 12, 24, 48 ve 96 saat su buharı etkisinden sonra ölçülmüştür. Sonuçlara göre en yüksek yoğunluk, fenol formaldehit tutkalı kullanılarak elde edilen lamina kaplama elemanlarda gözlemlenmiştir. En yüksek ağırlık artışı, % 113 ile kavak ağacı kontrol örneklerinde, kalınlık artışı % 7,99’ luk ve liflere dik yöndeki genişlik artışı da %5,7’lik artış ile dut kontrol örneklerinde, liflere paralel artış ise % 0,58’lik artış ile fenol formaldehit ve PVAc tutkalı kullanılarak dut odunlarından üretilen laminalarda belirlenmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi