Analysis Of Industrial Accidents Occured In Small And Medium Sized Furniture Manufacturing Firms In Turkey
Burhanettin Uysal
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Ayhan Özçifçi
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şeref KURT
Bu çalışmada, küçük ölçekli mobilya imalat işletmelerinde meydana gelen iş kazalarının analizi yapılmıştır. Çalışmada 175 adet işyerinde, toplam 311 çalışan ile yüz yüze görüşme yapılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi sonucunda, iş kazalarına etki eden faktörler ortaya konulmuştur. Bu faktörlere göre iş kazalarının önlenebilmesi veya minimum seviyelere indirilebilmesi için gerekli durumlar belirtilmiştir. Çalışmada, eğitim derecesi ile işe başladıktan sonraki kazaya maruz kalma yılı arasında Kendalls tau-c testi sonuçlarına göre bir ilişki bulunmuştur. Zayıf olan ilişki boyutuna göre ( r= - 0.256 ) eğitim seviyesi arttıkça, işe başladıktan sonra kazaya maruz kalma yılı erken dönemlere denk düşmektedir. Bu durumun da, pratik eğitimin eksikliğinden kaynaklanabileceği belirtilmektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi