Lamine Malzemede Su Buharının Boyutsal Değişime Etkisi
Prof. Dr. Şeref KURT
Fatih Yapıcı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Yapı ve mobilya çerçevelerinin konstrüksiyonlarında değişik tutkal ve değişik ağaç malzeme kullanılarak üretilen kompozit materyaller her geçen gün artmaktadır. Günümüzde lamine malzemelerin boyutsal stabilizasyonu ile ilgili bilgiler çok yeterli değildir. Bu çalışmada, lamine malzemelerin üretimi için ahşap malzeme olarak kavak (Populus tremula L.) ve meşe (Quercus robuf) tutkal türü olarak ta PVAc, VTKA, üre formaldehit ve fenol formaldehit kullanılmıştır. Kontrol ve lamine malzemelerin boyutsal stabilizasyonunu ölçmek için TS 3639 standardına göre örnekler 2, 6, 12, 24, 48 ve 96 saat su buharında bekletilmiştir. Çalışma sonucunda su buharında bekletme sonucunda örneklerdeki boyutsal artışlar ağırlık bakımından VTKA ve PVAc tutkallı meşe lamine malzemede % 22, kalınlık bakımından PVAc tutkallı kavak odunundan üretilen lamine malzemede % 2,36 ve liflere dik yönde genişlik bakımından üre formaldehit tutkalı kullanılarak kavak odunundan elde edilen lamine malzemede % 2,82 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak; su buharına maruz kalacak lamine elemanların üretiminde yoğunluğu az olan ağaç türleri ile PVAc tutkalının kullanımı önerilebilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi