İnsan Davranışlarının İş Kazaları Üzerindeki Etkisi
Ayhan Özçifçi
Aksaray Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şeref KURT
Bu çalışmada küçük ölçekli mobilya imalat işletmelerinde meydana gelen iş kazalarının analizi; sosyolojik, psikolojik, yönetsel, organizasyonel ve ergonomik olarak incelenerek ele alınmıştır. 175 adet işyeri ve buralarda çalışan 311 kişi ile de görüşülmek üzere şıklı ve açık uçlu toplam 18 sorudan oluşan anket formları hazırlanmıştır. Bununla birlikte bu 175 işyerinden basit rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 65 işyerinde uygulanmak üzere ergonomik kontrol listeleri hazırlanmış ve araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Küçük ve orta ölçekli (KOBİ) mobilya imalat atölyelerindeki iş kazalarını önlemek için sosyolojik faktörlerle ilgili olarak çalışanların % 83,9’u gibi çok büyük bir bölümü kazaları engellemek için işletme içi sosyal faaliyetlerin yapılması gerektiğini, psikolojik olarak alınabilecek tedbirlerden de % 64,5’lik bir bölümü ise, işe iyi motivasyonun gerekli olduğunu belirtmişlerdir. İş kazalarının oluşumunda önemli Psikolojik faktörlerden dalgınlığın alt unsurları olan sosyal ve psikolojik etkenlerin iyileştirilmesi ile belirli oranda iş kazalarının engellenebileceği belirtilebilir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Teknoloji Dergisi