Asidik Stresin Triploid ve Diploid Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) ’nın Hematolojik, İmmunolojik ve Biyokimyasal Kan Parametreleri Üzerine Etkileri
Sevdan Yılmaz
Ekrem Şanver Çelik
Arş. Gör. Osman Nezih KENANOĞLU
Sebahattin Ergün
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Gökkuşağı alabalıklarında erken olgunluğa ulaşma metabolik enerjinin somatikbüyümeden üremeye yönlendirilmesi sonucu et kalitesinin ve görünümünün bozulmasınedeniyle balık üretim endüstrisi için ekonomik bir kayıptır. Triploid balık üretimi bu durumutamamen ortadan kaldırmasa da büyük ölçüde azaltmaktadır. Ancak triploid balıklarındiploidlere oranla yetiştiricilik şartlarından kaynaklı çeşitli stres faktörlerine karşıdayanıklılıkları tartışma konusudur. Asidik strese; asit yağmurları, asidik kirleticiler ve asidikpis suların yanı sıra yetiştiricilik şartlarında artan stok yoğunluğu da neden olabilmektedir.Asidik suların balıklar üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada asidikstrese maruz bırakılan diploid ve triploid gökkuşağı alabalıklarının, Oncorhynchus mykisshematolojik, immunolojik ve serum biyokimyasal parametrelerindeki değişimler incelenmiştir.Asidik stres için balıklar asidik suya (pH 5,2) 4 gün maruz bırakılmıştır. Elde edilen sonuçlardeğerlendirildiğinde kırmızı kan hücre sayısı, hematokrit, hemoglobin, ortalama eritrosithacmi, ortalama eritrosit hemoglobini, ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu, glikoz,total protein, albumin, globulin, trigliserit ve kolesterol diploid ve triploid balıklarda asidikstresten etkilenmemiştir. Fakat, asidik stres diploid balıklarda NBT, lizozim vemyeloperoksidaz aktivitelerinde artışa neden olmuştur. Proje sonucunda bazı spesifik olmayanimmun parametrelerinin triploid balıklarda asidik sudan etkilenmediği tespit edilmiştir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Alınteri Zirai Bilimler Dergisi