Aile İletişim Kalıpları Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlilikve Güvenirlik Çalışması
Doç. Dr. Ömer ERDOĞAN
Cengiz Anık
Marmara Üniversitesi, Türkiye
Son kırk yıl boyunca aile iletişim kalıpları, çeşitli alanlarda ve kültürlerde birçok araştırmaya konuolmuştur. Bu çalışmaların büyük bir bölümünde Revised Family Communication Patterns (RFCP)(Revize Aile İletişim Kalıpları Ölçeği-RAİKÖ) ölçeği kullanılmıştır. Bu nedenle, bu çalışmanınamacı Türkiye’de Aile İletişim Kalıpları Ölçeği’nin (AİKÖ) gözden geçirilmiş formunun geçerliliğinive güvenilirliğini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda 2016-2017 eğitim döneminde KastamonuÜniversitesi’nin farklı fakültelerinde eğitimlerine devam etmekte olan 741 öğrenciyle, KastamonuMerkez İlçede ortaöğrenimine devam eden 272 öğrenci seçkisiz atama yöntemi kullanılarak çalışılmıştır.Veriler ışığında hem açımlayıcı hem de doğrulayıcı faktör analizi yapılmış ve AİKÖ’nün psikometriközelliklerinin, ölçeğin Türk öğrenciler için geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceğinigöstermiştir.
Dergi Adı Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi (Online)
Basım Tarihi 06-2018
Doi Numarası 17829/maruid.340460