Üniversite Öğrencilerinde Topluluk Önünde Konuşma KaygısınınNedenleri ve Geliştirilen Baş Etme Mekanizmaları
Doç. Dr. Ömer ERDOĞAN
Çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin topluluk karşısında konuşmaktandoğan iletişim kaygılarının nedenlerinin belirlenmesi, bu iletişim görevi süresince yaşanılanbilişsel, duygusal ve davranışsal değişimlerin ve baş etme mekanizmalarının anlaşılmasıdır.Bu amaç doğrultusunda topluluk karşısında konuşma görevi verildiğinde yoğun kaygıyaşadığını ifade eden otuz üniversite öğrencisiyle odak grup görüşme yöntemi kullanılarakderinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğindekatılımcıların iletişim kaygısının kaynağının, özellikle ebeveyn tutumları, okul deneyimlerive genetik yatkınlık olduğu bulunmuştur. Kaygıyla baş etmeye yönelik olarak öğrencilerin,genellikle beceri geliştirme egzersizleri yapmanın yanı sıra sosyal destek sistemlerinden deyararlandıkları fakat bu çabaların genellikle sonuç vermediği bulunmuştur.
Dergi Adı İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi
Basım Tarihi 09-2018