Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Yemlerinde Balık Unu Yerine Kullanılan Acı Bakla Ununun (Lupinus albus) Bazı İmmünolojik Parametreler ve Gen Ekspresyon Seviyeleri Üzerine Etkisi
Ümit Acar
Ali Karabayır
Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Sevdan Yılmaz
Fahriye Zemheri
Bartın Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavru yemlerinde balık unu yerine farklıoranlarda acı bakla (Lupinus albus) unu ikamesinin (% 0(ABU0), 15(ABU15), 30(ABU30), 45(ABU45) ve60(ABU60)) gökkuşağı alabalığı TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genlerinin ekspresyon seviyelerindeki değişim ile bazıimmünolojik parametreler üzerine etkileri belirlenmiştir. Besleme denemesinde kullanılan yemler temel proteinkaynağı balık unu ve acı bakla unu olmak üzere ortalama %41,5 ham protein ve %18,1 yağ içerecek şekildehazırlanmıştır. Besleme denemesinde kullanılan yemlerin esansiyel amino asit içeriklerinin tamamı alabalıkgereksiniminden yüksek olduğu gözlenmiştir. 60 gün süren deneme sonunda her grupta 15 balıktan kan vekaraciğer doku örnekleri alınmıştır. Alınan kan örneklerinden lizozim (LİZ), myeloperoksidaz (MPO) verespiratöri burst (RBT) aktivitesi analizleri karaciğer doku örneklerinden gökkuşağı alabalığına özgü β-aktin,TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genleri üzerinden moleküler tetkikler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre gökkuşağıalabalığı yavru yemlerinde acı bakla unu kullanımına bağlı olarak TNF-α, IL-1ß ve IL-8 genleri ekspresyonseviyelerinin ve LİZ ve RBT aktivitelerinin artış gösterdiği (p<0,05), MPO aktivitesi üzerine etkisi olmadığıgözlenmiştir. Sonuç olarak acı bakla ununun gökkuşağı alabalığı yemlerinde %60 oranında balık unu yerineikame edilmesinin gökkuşağı alabalıklarında bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır.
Dergi Adı COMU Journal of Agriculture Faculty
Basım Tarihi 05-2018