Yazarlar |
Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Yapılan çalışmada, tarçın yağının yavru alabalık (Oncorhynchus mykiss) yemlerine ilavesininbalıklarda büyüme performansı, yem değerlendirme ve kan parametreleri üzerine etkileriaraştırılmıştır. Bu kapsamda 0 mL/kg (TY0), 1 mL/kg (TY1), 2 mL/kg (TY2), 4 mL/kg (TY4)ve10 mL/kg (TY10) olmak üzere 5 farklı konsantrasyonda tarçın yağı içeren deneme yemlerihazırlanmıştır. 60 gün sürdürülen çalışmada ağırlıkları (10,68±0,35 g)olan yavru alabalıklarkullanılmış olup deneme 3 tekrarlı olmak üzere 100 L hacimli akvaryumlarda yürütülmüştür.Besleme denemesi neticesinde tarçın yağı içeren yemlerle beslenen grupların kontrol grubunanazaran büyüme ve yemden yararlanma performanslarının önemli ölçüde arttığı gözlenmiştir.Deneme sonunda alınan kan numunelerinin analizi sonucunda, tarçın yağıyla beslene balıklarıneritrosit ve hemoglobim miktarları, hematokrit oranları önemli ölçüde artış göstermiştir. Ayrıcatarçın yağı balıkların serum glikoz, trigliserit ve kolesterol miktarını azaltırken, toplam protein vealbümin miktarını arttırmıştır. Çalışma bulgularına göre alabalık yemlerine 4mL/kg tarçın yağıilavesinin balıkların büyüme performansı, yem değerlendirme ve sağlık kriterleri olumlu yöndeetkilediği gözlenmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 02-2019 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 370 / 376 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v7i2.370-376.2360 |
Makale Linki | http://agrifoodscience.org/index.php/TURJAF/article/view/2360 |