img
Tarçın (Cinnamomum verum) Yağının Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Büyüme Performansı ve Kan Parametreleri Üzerine Etkileri    
Yazarlar
Doç. Dr. Osman Sabri KESBİÇ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Yapılan çalışmada, tarçın yağının yavru alabalık (Oncorhynchus mykiss) yemlerine ilavesininbalıklarda büyüme performansı, yem değerlendirme ve kan parametreleri üzerine etkileriaraştırılmıştır. Bu kapsamda 0 mL/kg (TY0), 1 mL/kg (TY1), 2 mL/kg (TY2), 4 mL/kg (TY4)ve10 mL/kg (TY10) olmak üzere 5 farklı konsantrasyonda tarçın yağı içeren deneme yemlerihazırlanmıştır. 60 gün sürdürülen çalışmada ağırlıkları (10,68±0,35 g)olan yavru alabalıklarkullanılmış olup deneme 3 tekrarlı olmak üzere 100 L hacimli akvaryumlarda yürütülmüştür.Besleme denemesi neticesinde tarçın yağı içeren yemlerle beslenen grupların kontrol grubunanazaran büyüme ve yemden yararlanma performanslarının önemli ölçüde arttığı gözlenmiştir.Deneme sonunda alınan kan numunelerinin analizi sonucunda, tarçın yağıyla beslene balıklarıneritrosit ve hemoglobim miktarları, hematokrit oranları önemli ölçüde artış göstermiştir. Ayrıcatarçın yağı balıkların serum glikoz, trigliserit ve kolesterol miktarını azaltırken, toplam protein vealbümin miktarını arttırmıştır. Çalışma bulgularına göre alabalık yemlerine 4mL/kg tarçın yağıilavesinin balıkların büyüme performansı, yem değerlendirme ve sağlık kriterleri olumlu yöndeetkilediği gözlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 02-2019
Cilt No 7
Sayı 2
Sayfalar 370 / 376
Doi Numarası 10.24925/turjaf.v7i2.370-376.2360
Makale Linki http://agrifoodscience.org/index.php/TURJAF/article/view/2360