Synthesis of some new derivatives of tick pheromones and investigation of pheromone properties
Doç. Dr. Erkan YANARATEŞ
Yılmaz Yıldırır
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Ali Dişli
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Ixodidae familyasına (sert kene) bağlı kenelerin Türkiye'de yaşayan türlerine ait bazı feromonların yeni türevleri sentezlenmiş ve feromon özellikleri incelenmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, sentezde kullanılan feromonların anilin türevleri kullanılmıştır. Bu anilin türevlerinden hidroklorik asit veya sülfürik asit beraberinde sodyum nitrit kullanılarak diazonyum tuzları elde edilmiştir. Bir dizi diazonyum tuzu pirolidin, morfolin ve piperidin bazlarıyla ayrı ayrı tepkimeye sokularak yeni feromon türevleri sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları Fourier-Transform Infrared Spektroskopisi (FTIR), Nükleer Manyetik Rezonans (1H-NMR / 13C-NMR) ve Kütle Spektrometresi (MS) yöntemleri ile aydınlatıldı. Sentezlenen bileşiklerin feromon özellik gösterip göstermedikleri uzman denetiminde canlı keneler üzerinde incelenmiştir.
Dergi Adı Biological Diversity and Conservation
Basım Tarihi 12-2019