Toz metalürjisi yöntemi ile üretilen Cu-Cr-B4C-CNF hibrit kompozitlerin aşınma özellikleri
Osama Ali Ehbil Kriewah
Prof. Dr. Serkan ISLAK
Vahdettin Koç
Adıyaman Üniversitesi, Türkiye
İlyas Somunkıran
Bakırın yüksek elektriksel iletkenlik ve yüksek termal iletkenlik gibi mükemmel özelliklerine rağmen mekanik özelliklerinin zayıf olması, mekanik özelliklerinin geliştirilmesi gerçeğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada toz metalürjisi ile üretilen Cu-Cr-B4C-CNF hibrit kompozitlerin mekanik özelliklerini iyileştirmek amacıyla aşınma özellikleri deneysel olarak araştırılmıştır. Kompozitlerin aşınma performanslarını belirlemek amacıyla pin-on-disk aşınma metodu kullanılmıştır. Aşınma testinde üç farklı aşınma yükü (5N, 10N ve 15N) seçilmiştir. Aşınma sonuçlarına göre, takviye oranlarına bağlı olarak sürtünme katsayılarında ve aşınma oranlarında azalma meydana gelirken, aşınma yüklerinin artmasıyla hem sürtünme katsayılarında hem de aşınma oranlarında artışlar meydana gelmiştir. Aşınma işleminden sonra yüzeyden alınan SEM fotoğraflarına göre hem adhezif hem de abrasiv aşınma mekanizmaları hâkim aşınma türleridir.
Aşınma,hibrit kompozit,bakır,toz metalurjisi
Dergi Adı Gazi Universitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarim ve Teknoloji