Protective Effect of Dandelion Taraxacum officinale Extract Against Gentamicin Induced Reproductive Damage in Male Rats
Ali Doğan Ömür
Fatih Mehmet Kandemir
Betül Apaydın Yıldırım
Orhan Akman
Esra Aktaş Şenocak
Eyüp Eldutar
Doç. Dr. Emrah Hicazi AKSU
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı, gentamisinin erkek ratlarda oluşturduğu reprodüktif hasar üzerine karahindiba ekstresinin (Taraxacum officinale extract, TOE) etkilerini araştırmaktı. Toplam 24 adet erkek Sprague Dawley rat dört gruba bölündü: Grup I (n= 6) kontrol grubu olarak adlandırıldı ve hayvanlara intraperitonal yolla fizyolojik tuzlu su uygulandı. Grup II (n=6) gentamisin (G) olarak adlandırıldı ve hayvanlara 80 mg/kg gentamisin sülfat (GS) intraperitonal (IP) yolla enjekte edildi. Grup III (n=6) G + TOE150 olarak adlandırıldı, 80 mg/kg GS ve 150 mg/kg TOE hayvanlara IP yolla enjekte edildi. Grup IV G+TOE200 (n=6) olarak adlandırıldı ve 80 mg/kg GS ile 200 mg/kg TOE hayvanlara IP yolla enjekte edildi. Tedavi ardışık 8 gün boyunca uygulandı. Kauda epididimal sperm örnekleri ve testis dokuları toplandı. Rutin sperma muayeneleri yapıldı ve testis dokularının oksidatif stres düzeyleri ölçüldü. Reprodüktif organ ağırlıkları [toplam testis ağırlığı (TTW) ve toplam kauda epididimis ağırlıkları (TCEW)] kaydedildi. GS uygulaması önemli ölçüde sperm motilitesini (P<0.01), glutatyon peroksidaz (GPx) aktivityesini (P<0.001) ve glutatyon (GSH) düzeyini (P<0.05) düşürdü ve önemli derecede doku malondialdehit (MDA) düzeyini (P<0.01) kontrol grubuna kıyasla artırdı. Ancak, istatistiksel olarak G grubuna kıyasla GT150 grubunun sperm motilitesinde (P<0.01) ve GT150, GT200 gruplarının GPx aktivitelerinde (P<0.01) bir artış olduğu gibi, GT150 ve GT200 gruplarının MDA düzeylerinde (P<0.001) bir düşüş belirlendi. Sonuç olarak, kısa süreli GS uygulaması testislerde lipit peroksidasyona sebep olduğu gibi sperm motilitesinde de azalmaya sebep olmuştur. Bununla birlikte, TOE sperm motilitesinin düşüşünde makul oranda iyileştirici etkiye sahiptir, fakat GS indüklü lipid peroksidatif testiküler hasar üzerine belirgin etkisi vardır.
Taraxacum officinale,Gentamicin,Reproduction,Rat,Oxidative stress
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale