img
Spermatozoon DNA sı hasarı   
Yazarlar
Gaffari TÜRK
Emrah Hicazi AKSU
Tanzer BOZKURT
Özet
Çeşitli iç ve dış nedenlerden dolayı DNA'da farklı düzeyde hasarlar meydana gelmektedir. Spermatozoon DNA'sı hasarına insan ve fare, at, domuz, balık gibi pek çok hayvan türünde rastlanmaktadır. DNA da oluşan bu hasarların başlıcaları; kromatin yapısının bozulması, DNA bazlarının oksidasyonu, yanlış eşleşmesi ve tubulin polimerizasyonun baskılanması, bazların kimyasal olarak değişmesi, kromatin yapısındaki anomaliler, DNA zincirinin kırılması, DNA-DNA ve DNA-protein çaprazlaşmaları, DNA da mutasyonlar gibi bir takım yapısal bozulmalardır. Spermatozoon DNA'sında şekillenen bu hasarların tespiti amacıyla basit hücre jel elektroforezi, tünel, spermatozoon kromatin yapısı ve 8-hidroksi 2-deoksiguanozin'in ölçümü gibi metotlar kullanılmaktadır. Spermatozoon DNA'sındaki hasar anormal embriyo gelişimi ve infertiliteye neden olmaktadır. Bu hasarların oluşmasını engellemek için değişik in vivo ve in vitro önlemler geliştirilmiştir. Bu derlemede spermatozoonun DNA yapısı, spermatozoon DNA'sı hasarına neden olan durumlar, hasarların tespit metotları ve bu hasarların oluşmasını engelleyecek çeşitli önlemlerle ilgili veriler sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
spermatozoa,sperm,DNA hasarı
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TUBİTAK-ULAKBİM (YAŞAM BİLİMLERİ), CAB ABSTRACTS/GLOBAL HEALTH, Turkiye Citiation Index
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 01-2006
Cilt No 20
Sayı 1
Sayfalar 85 / 95
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 4

Paylaş