CİHAZDAN CİHAZA HABERLEŞMEDE GİRİŞİM GİDERİMİ YÖNTEMLERİNİN PERFORMANS KARŞILAŞTIRILMASI
Öğr. Gör. Meryem TAŞER
Mustafa Namdar
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Türkiye
Arif Başgümüş
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, cihazdan cihaza (D2D) haberleşme çiftleri arasında, hücreselkullanıcılar arasında ve D2D çifti ile hücresel kullanıcılar arasında oluşan girişimproblemlerini gidermeyi amaçlayan, iki farklı sistem modeli analiz edilmektedir. İlkincelenen sistem modeli, eşit güç kontrolü ve kısıtlamalar kullanılarak gerçeklenenparçacık sürü optimizasyonu (PSO) tabanlı kaynak tahsisi ve mod seçimidir. Buyöntemle mevcut alt kanalların verimli ve optimal şekilde kullanılması, en yüksekseviyeli toplam kullanıcı hızının elde edilmesi sağlanmaktadır. İlave olarak, kullanıcısayısı, yol kaybı üssü, yol kaybı değeri, iterasyon sayısı, alt kanal sayısı gibi toplamkullanıcı hızını etkileyen faktörler de değerlendirilmektedir. Analiz edilen diğersistem modelinde, hücresel kullanıcıların D2D kullanıcı çiftine oluşturduklarıgirişim için bir eşik seviyesi belirlenmektedir. Eşik seviyesi değeri ile oluşturulangirişim sınırlı alan için üzerinde çalışılan ikinci sistem modeli ile girişim azaltma vetoplam kullanıcı hızını, kaynak tahsisi ve mod seçimi yöntemine göre yükseltmebaşarımı sağlanmaktadır. Her iki sistem modeli için, hücresel kullanıcı sayısı temelalınarak, toplam kullanıcı hızları karşılaştırılmaktadır. Karşılaştırma sonucundagirişim sınırlı alan sistem modelinin girişim gideriminde kaynak tahsisi ve modseçimi modeline göre daha etkili olduğu görülmüştür. Girişim sınırlı alan sistemmodelinde, girişim sınırlı alana hücresel kullanıcılardan bazıları dahil olmadığı içinkapasite kaybına neden olmaktadır. Kaynak tahsisi ve mod seçiminde kapasite kaybıgerçekleşmemektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi