Mide-Bağırsak Nematodlarıyla (Trichostronglidae) Doğal Enfekte Koyunlarda Ricobendazol'ün (Ricoben, Alke) Tedavi Etkinliği
Zuhal Önder
Önder Düzlü
Mehmet Bilgin
Arif Çiloğlu
Gamze Yetişmiş
Dr. Öğr. Üyesi Mübeccel ATELGE
Gözde Şahingöz Demirpolat
Ömer Faruk Şahin
Alparslan Yıldırım
Abdullah İnci
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışma, Nevşehir yöresinde yetiştiriciliği yapılandoğal enfekte koyunlarda ricobendazol (Ricoben,Alke)’ün mide-bağırsak nematodlarına karşı tedavi etkinliğini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Buamaçla, Şubat-Mart 2018 tarihleri arasında Nevşehiryöresinde bir koyunculuk işletmesinde mide-bağırsaknematodları yönünden enfekte olan koyunlardan 50’sigram dışkıdaki yumurta sayısı (EPG) dikkate alınarakseçilmiştir. Koyunlar ilaç grubunda 40, kontrol grubunda ise 10 olmak üzere 2 gruba ayrılmış ve ilaç uygulamasından önce dışkı örnekleri alınmıştır. İlaç grubunaüreticinin önerileri doğrultusunda 3,75mg/kg CA dozdaricobendazol (Ricoben, Alke) enjektable olarak uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmamıştır. İlaç uygulaması sonrası 0., 7. ve 14. günlerdeher gruptan dışkı örnekleri toplanmış ve mide-bağırsaknematodlarının EPG değerleri belirlenmiştir. Gruplararasında 0. gün için EPG değerleri arasında farklılıkbulunmazken (p>0,05), gruplar arasında ricobendazol(Ricoben, Alke) uygulamasının 7. günde %99,2 etkinlikgösterdiği ve bu etkinliğin 14. günde %100’e ulaştığıtespit edilmiştir.Sonuç olarak, bu çalışma ile doğal enfekte koyunlardamide-barsak nematodlarına karşı ricobendazol’ün tedavi etkinliğinin oldukça yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Sağlık Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 01-2018
Makale Linki https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TXpVeE16UXhNUT09