img
Genel Bakış: Eksozomlar ve Bazı Parazit Protozoon Enfeksiyonlardaki Rolleri   
Yazarlar
Abdullah İnci
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Mübeccel ATELGE
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Önder Düzlü
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Alparslan Yıldırım
Erciyes Üniversitesi, Türkiye
Özet
Ekstraselüler veziküller (EVs), eksozomlar da dahil olmak üzere hücreler arası doğrudan temas olmadan bilgialış verişini mümkün kılan hücresel iletişimin temel araçlarından biri olarak bilinmektedirler. Eksozomlar, multivezikülcisimlerin (MVBs) plazma membranı ile kaynaşmasından sonra salınan, 30-100 nm çapında endositik kökenli nanokeseciklerdir. EV'ler, çok yakın zamana kadar sadece hücresel metabolizmanın bir yan ürünü olarak görülürlerdi. Ancakson zamanlarda yapılan yeni keşifler ve üretilen yeni bilgiler bu algının değişmesine yol açmıştır. Bu yeni keşiflerdeEV’lerin hücre-hücre iletişimi, sinyal iletimi, genetik materyallerin taşınması ve immün yanıt modülasyonu gibi geniş birbiyolojik aktivite yelpazesinde yer aldıkları gösterilmiştir. Farklı kökenlere sahip olan bu veziküller, düzenleyebildikleriproteinler, DNA, mRNA'lar ve miRNA'lar gibi biyoaktif molekülleri kendi kargolarıyla hedef hücrelere taşırlar ve hastalıkpatogenezinde de önemli rol oynarlar. Yakın zamandaki çalışmalar, Malaria, Chagas hastalığı ve uyku hastalığı gibiinsan hastalıklarından sorumlu olanlar da dahil olmak üzere hücre içi ve hücre dışı gelişim aşamalarında protozoonparazitlerin de benzer mekanizmaları kullandıkları gösterilmiştir. Protozoon parazitler, kendi popülasyonları içerisindeiletişim kurmak, büyümeyi teşvik etmek, bulaşmaya neden olmak, konağın bağışıklık sisteminden kaçmak ve mikroçevreyi manipüle etmek için hücre dışı vezikülleri salgılamaktadırlar. Mevcut veriler ışığında, hastalıkların teşhisinde birmarker, tedavide hedeflenen bir terapötik ajan olarak görülmenin yanında konak patojen ilişkisi, ilaç dirençliliği ve aşıgeliştirilmesinde kullanılabileceklerine dair geniş ve önemli bir bakış açısı sağlamıştır. Bu derlemede eksozomlarınbiyogenezi, kompozisyonu ve bazı protozoon infeksiyonlardaki farklı rolleri üzerine güncel bilgilerin sunulması amaçlanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Dergi ISSN 1304-7280
Dergi Tarandığı Indeksler Zoological records
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 03-2018
Cilt No 15
Sayı 2
Sayfalar 179 / 189
Makale Linki https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/521629
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş