Lohusaların Doğum Sonu Dönemde Aldıkları Ebelik/Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Düzeyleri ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Gülşen ULAŞ KARAAHMETOĞLU
Arş. Gör. Ayşenur DURMUŞ
Amaç: Bu araştırma doğum yapan annelerin taburcu olmadan önce doğum sonu serviste aldıkları ebelik ve hemşirelik bakımından memnuniyetlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel nitelikteki araştırma Türkiye’nin kuzeybatısında bulunan bir ilimizin eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 01/07/2022- 01/10/2022 tarihleri arasında doğum yapan ve doğum sonu serviste bakım alan 460 lohusa oluştururken, örneklemi çalışmaya katılmaya gönüllü ve dahil edilme kriterlerine uyan 210 anne oluşturmuştur. Veriler Tanımlayıcı Özellikler Anket Formu, Ebelik/ Hemşirelik İşlevleri Anket Formu ve Görsel Analog Hasta Tatmini Skalası (GAHTS) ile toplanmıştır. Bulgular: Lohusaların %52.4’ünün aldıkları ebelik/hemşirelik bakımından orta derecede memnun olduğu, %45.2’sinin çok memnun olduğu belirlenmiştir. Lohusaların ortalama GAHTS puanı 7.1±2.7 olduğu ve memnuniyet puan ortalamalarının yüksek olduğu bulunmuştur. Doğum şekli sezaryen olan annelerin GAHTS puan ortalaması 6.47±2.7, geliri giderinden az olanların GAHTS puan ortalaması 5.44±1.4, doğum sonrasında sorun yaşayanların GAHTS puan ortalaması 6.00±2.5 olarak saptanmıştır. Sonuç: Annelerin yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, sosyal güvence durumu, çocuk sayısı, gebeliğin planlı olma durumu, epizyotomi durumu, doğum sırasında sorun yaşama durumu ve refakatçiye sahip olma durumları, doğum sonu bakım memnuniyetini etkilemezken, gelir düzeyi iyi olanların, sezaryen doğum yapanların ve doğum sonrasında sorun yaşayan annelerin aldıkları doğum sonu bakımdan memnuniyetleri daha düşük bulunmuştur.
Doğum sonrası bakım,ebelik,hemşirelik,memnuniyet
Dergi Adı Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi