PERFORMANCE EVALUATION OF ENERGY COMPANIES WITH A NOVEL INTEGRATED MULTI-CRITERIA DECISION MAKING METHOD
Fatma Selen Madenoğlu
Ömer Faruk Ünlüsoy
Öğr. Gör. Çağatay YILMAZ
Mali tablolar, bir kuruluşun mali performansını değerlendirmek ve analiz etmek için önemli bir araçtır. Finansal performans analizi, bir organizasyonun performansının doğru ve uygun bir şekilde değerlendirilmesini sağlar. Finansal performans göstergeleri bir şirketin rekabet gücünü temsil ettiğinden, değerlendirme prosedürü kapsamlı bir şekilde belirtilmelidir. Bu çalışma, bir organizasyonun finansal performansını analiz etmek için yeni bir entegre çok kriterli karar verme yöntemi sunmaktadır. Önerilen yöntemin uygulanabilirliği, sekiz tanınmış Türk enerji şirketi için bir finansal performans puanı oluşturmak üzere entegre edilmiş finansal oranlar kullanılarak değerlendirilmiştir. Önerilen yöntemde kriterler entropi yöntemi kullanılarak ağırlıklandırılmıştır. Firmaların sıralanmasında çok nitelikli sınır yakınlaştırma alanı karşılaştırması (MABAC) yöntemi kullanılmaktadır. Kriterlerin ağırlıklarının sıralama sonuçları üzerinde etkisi olduğu için ağırlıkların bir duyarlılık analizi yapılmıştır. Ayrıca dört MCDM yöntemi : ELECTRE, MAUT, TOPSIS ve WASPAS kullanarak önerilen yaklaşımın sonuçlarını doğrulamak için enerji şirketi sıralamalarının bir karşılaştırma analizini de sunulmuştur. Ayrıca sonuçları değerlendirmek için alternatif bir ağırlıklandırma yöntemi de kullanılmaktadır. Sonuçlar, önerilen yöntemin değerlendirme problemleriyle başa çıkmak için etkili bir ÇKKV olduğunu göstermektedir.
Performans değerlendirme,finansal oranlar,ÇKKV,MABAC
Dergi Adı Kafkas Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi