Tamamlayıcı Beslenme Uygulamalarında Bebeğin Tercihleri ve Bebek Liderliğinde Beslenme Modeli
Öğr. Gör. Mücahit MUSLU
İstanbul Arel Üniversitesi, Türkiye
Dilek Özçelik Ersü
İstanbul Arel Üniversitesi, Türkiye
Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) 2001-2002 yılında Gill Rapley tarafından normal gelişim gösteren bebekler içingeleneksel tamamlayıcı beslenme modeline alternatif olarak geliştirilmiştir. BLW modelinde bebeğe sunulan yiyeceklerbebeğin beslenmesiyle ilgilenen kişilere göre değişmektedir. Hangi bakıcılara kimler tarafından nasıl eğitim verileceği veuygulamaların nasıl gerçekleşeceği konusunda standart bir eğitim ve uygulama kılavuzu bulunmamaktadır. BLW modelibebeğin aktif katılımı ve tercihleri doğrultusunda ilerlediği için makro ve mikro besin ögesi yetersizlikleri, boğulma riski,besin tercihleri ve kalitesi, açlık tokluk mekanizması üzerindeki etkisi, ailenin tutumlarının bebek üzerine etkisi gibi birçokyönden tartışmaya konu olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından BLW modelini öneren bir açıklama yapılmamıştır.Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği (ESPGHAN) de 2017 yılında yayınlandığı raporda BLWmodeli konusunda çıkarımda bulunmak için yeterli kanıtın bulunmadığını belirtmiştir. Bu nedenle bu alanda geniş çaplıkontrollü çalışmalara gereksinim bulunmaktadır. Bu derlemede, son günlerde popüler olan BLW modeli güncel literatürışığında incelenmiştir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Journal of Nutrition and Dietetics
Basım Tarihi 04-2019