Yazarlar |
Öğr. Gör. Dr. Mücahit MUSLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Dünya genelinde nüfusun artması beslenme sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yaklaşık olarak her 9 kişiden 1’i açlık çekmektedir. Yenilebilir böcekler yüksek biyokütle ve çeşitliliğe sahiptir. Yüksek kalitede protein, doymamış yağlar, vitaminler, mineraller ve biyoaktif maddeler açısından zengindir. Yetiştirilmeleri için diğer hayvansal kaynaklara göre daha az yem, su ve alan gerekmektedir. İnsan ve hayvanların oluşturduğu biyolojik atıklar da böcek yetiştirmek için kullanılabilmektedir. Böceklerden elde edilen biyoaktif maddeler sağlığın geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesinde kullanılabilmektedir. Bu nedenle birçok firma tarafından böcek ürünleri üretilmekte ve 55 milyon dolarlık bir pazar bulunmaktadır. Yenilebilir böcekler faydaları yanında mikrobiyolojik, parazitolojik ve alerjik riskler de taşımaktadır. Bu nedenle üretimleri sırasında belli kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu standartların belirlenmesi için bilimsel çalışmaların arttırılması, mevzuatların geliştirilmesi ve uluslararası politikaların oluşturulması gerekmektedir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri) |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale |
Dergi Adı | GIDA / THE JOURNAL OF FOOD |
Dergi ISSN | 1300-3070 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 09-2020 |
Cilt No | 45 |
Sayı | 5 |
Sayfalar | 1009 / 1018 |
Doi Numarası | 10.15237/gida.GD20071 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/tr/doi/10.15237/gida.GD20071 |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 4 |
Google Scholar | 14 |
Google Scholar | 14 |
Google Scholar | 3 |