Yazarlar |
Öğr. Gör. Dr. Mücahit MUSLU
İstanbul Arel Üniversitesi, Türkiye |
Funda Şensoy
Türkiye |
Özet |
Bu çalışmanın amacı Muş ilinin coğrafi işaretli ve önemli geleneksel yemeklerinin beslenme antropolojisi açısından değerlendirilmesidir. Muş Çorti Turşusu, Muş Çorti Aşı, Muş Köftesi, Kaburga Dolması, Yumurtalı Kenger, Hazüt Dolması, Kırçikli Kelem Dolma, Cavbelek, Herse ve Kırçik yemekleri besin gruplarına ayrılarak incelenmiştir. Bölge mutfağı hayvancılık nedeniyle et ve süt ürünlerine dayanmaktadır. Tarımsal olarak en fazla üretilen buğday yemeklerin büyük çoğunluğunda kullanılmaktadır. Bölgede yetişen lahana sebze yemeklerinin başında gelmektedir. Özellikle kurutma ve salamura işlemleri sebzelerin kışa hazırlanması için kullanılmaktadır.Yemeklerin yapılışı ve isimleri bölgedeki eski medeniyetlerden izler taşımaktadır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi |
Dergi ISSN | 2147-7655 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 12-2020 |
Cilt No | 8 |
Sayfalar | 21 / 27 |
Doi Numarası | 10.18506/anemon.832136 |
Atıf Sayıları | |
Google Scholar | 6 |