Protective effect of CDP-choline on hypotension and tissue injury in septic shock model
Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem SEVİM
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Burçin Altınbaş
Sanko Üniversitesi, Türkiye
Murat Yalçın
Sevda İnan
Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye
Musa Özgür Özyiğit
İlker Arıcan
Mustafa Sertaç Yılmaz
Uludağ Üniversitesi, Türkiye
CDP-kolin, endojen bir molekül olmasının yanısıra travma ve iskemik koşullarda da kullanılan bir ilaçtır. Değişik şok modellerinde, sıçanlarda hemodinamik parametreleri iyileştirdiği ve doku hasarına karşı koruyucu etki gösterdiği ortaya konmuştur. Bu çalışmada, CDP-kolin'in sıçanlarda septik şokun neden olduğu hipotansiyon, inflamasyon ve doku hasarı üzerine olan etkileri incelendi. Deneylerde, agırlıkları 250-300 g arasında degisen 24 adet Spraque-Dawley ırkı erkek sıcan kullanıldı. Septik şok modeli oluşturmak için çekal bağlama-kesme yöntemi uygulandı. CDP-kolin (100 mg/kg), deneyin 180. dakikasında intravenöz (i.v.) olarak uygulandı. Hayvanlar enjeksiyon sonrası 180 dakika daha gözlendikten sonra sitokin ölçümleri ve histolojik incelemeler için sırasıyla kan ve doku örnekleri toplandı. Çekal bağlama-kesme kan basıncını azaltırken kalp atım sayısını artırdı. İntravenöz CDP-kolin uygulaması hipotansiyonu düzeltti ve arteryel basıncı ilk 60 dakika içerisinde, kalp hızındaki yüksekliği değiştirmeden, kontrol düzeylerine kadar artırdı. Etki 3 saat kadar sürdü. CDP-kolin, septik şoktaki TNF-?, IL-1? ve IL-6 düzeylerindeki yükselmeleri de azalttı. Bu etkilere ek olarak ilaç; akciğer, karaciğer ve böbreklerde (ancak dalakta değil) septik şokun sebep olduğu hasara karşı koruyucu etki gösterdi. Sonuç olarak mevcut veriler intravenöz CDP-kolin uygulamasının; çekal bağlama-kesme ile oluşturulan septik şokun neden olduğu hemodinamik ve inflamatuar parametrelerdeki bozukluklarda iyileşmeye ve meydana gelen doku hasarına karşı koruyucu olduğunu ortaya koymaktadır.
CDP-choline,cytokine,multiple organ failure,septic shock
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı ANKARA UNIVERSITESI VETERINER FAKULTESI DERGISI
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded