In Vitro Investigation of the Effects of Imidacloprid on AChE, LDH, and GSH Levels in the L-929 Fibroblast Cell Line
Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem SEVİM
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Ali Taghizadehghalehjoughi
Mehtap Kara
İstanbul Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Haşereleri kontrol altına almak için çeşitli pestisit türleri ve eskilere kıyasla daha az toksik olan yeni tür pestisitler kullanıma giriyor. Toksisitenin ana mekanizmalarından biri olan pestisit kaynaklı oksidatif stres, son on yılda en çok odaklanan araştırma alanıdır. Literatürde pestisit maruziyetinin oksidatif stres parametresi aracılı toksisiteyi indüklemesine ilişkin farklı çalışmalar mevcuttur. Pestisit kaynaklı oksidatif stres seviyesi, memeli sistemlerinin biyokimyasal özelliklerine bağlıdır. İmidakloprid, güvenli olduğu düşünülen, yaygın olarak kullanılan bir neonikotinoid pestisittir; ancak oksidatif stres parametrelerinde değişikliklere neden olabileceği farklı çalışmalarda bildirilmiştir.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada doza ve zamana bağımlı olarak imidaklopridin L-929 fibroblast hücrelerinde AChE, laktat dehidrogenaz (LDH) ve glutatyon (GSH) düzeyleri üzerine etkisini inceledik. 1-500 μg imidakloprid dozlarının asetilkolinesteraz, glutatyon ve laktat dehidrojenaz düzeyleri üzerine etkileri araştırıldı. Bulgular: 250 ve 500 ng dozda imidaklopridin LDH seviyelerini, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak artırdığı tespit edildi. GSH seviyelesinin dozdan bağımsız olarak 500 ng imidakloprid dozunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak azaldığı tespit edildi. Asetilkolinesteraz seviyeleri arasında anlamlı bir fark gözlenmedi. Sonuç: Bu sonuçlara göre yüksek doz imidakloprid maruziyeti fibroblast hücrelerinde oksidatif stres parametrelerini uyarabileceği gözlemlenmiştir.
Imidacloprid,L-929 cell line,oxidative stress,AChE
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF PHARMACEUTICAL SCIENCES