Yerli Turistlerin Kültürel Deneyimleri ve Kültürel Katılımlarının Kültürel Bağlılıklar Üzerine Etkileri: Kastamonu Örneği
Gökçe Odacı
Prof. Dr. Kutay OKTAY
Turizm destinasyonları açısından tarih ve kültür önemli bir unsurdur. Günümüzde değişen turizm anlayışı ve teknolojik gelişmeler, insanların turizme bakışında bazı değişimlere yol açmıştır. Bu anlayışta, dinlenme, eğlence, gösteriş, moda ve yeme-içme unsurların ön plana çıktığı görülmektedir. Ancak buna rağmen kültür turizmi halen çok daha fazla ilgi görmeye devam etmektedir. Kültür turizmi sayesinde ilgili bireyler kendinden önceki yaşantıları gözlemleme ve deneyimleme imkânı sağlamaktadırlar. Böylelikle kültürlerarası iletişim etkin ve verimli şekilde sağlanmış olmaktadır. Kastamonu ili kültürel çekicilikler açısından oldukça zengin olması yanı sıra çeşitli kültürel değerleri bir arada sunmaktadır. Dolayısıyla bu makalede de Kastamonu’nun tarihi ve kültürel alanlarını ziyaret eden yerli turistlerin kültürel deneyimleri ve kültürel katılımları arasındaki ilişkisi ve kültürel bağlılıkları üzerinde etkisinin var olup olmadığının incelenmesi amaçlanmaktadır. Kültürel değerler açısından zengin olan Kastamonu’ya ziyaret eden yerli turistlerin kültürel deneyimlerinin incelenmesi açısından önem taşımaktadır. Ayrıca yerli turistlerin Kastamonu örnekleminde kültürel deneyimlerine ilişkin verilerin incelenmesi akademik literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma yöntemlerinden nicel yöntem ve veri toplamak için ise anket tekniğinden yararlanılmıştır. Anketler olasılıksız örnekleme yöntemlerinden kolaylı örnekleme yöntemi kullanılarak Kastamonu’nun turistik alanlarını ziyaret eden 400 yerli turiste uygulanmıştır. Ancak 382 anket değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada verilerin analizi için frekans analizi, faktör analizi, güvenirlilik analizi, korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Elde edilen analizlerin sonuçlarına göre yerli turistlerin kültürel katılımlı, kültürel deneyimlerini etkilemezken kültürel bağlılıklarını etkilemektedir. Aynı zamanda kültürel deneyimleri kültürel bağlılıklarını etkilediği görülmektedir.
Kültürel Deneyim,Kültürel Katılım,Kültürel Bağlılık,Yerli Turist,Kastamonu
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dergisi