Akut Batının Nadir Bir Nedeni: Spontan İntraperitoneal Konjenital Mesane Divertikül Rüptürü
Binhan Kağan Aktaş
Dr. Öğr. Üyesi Şahin PAŞALI
Cevdet Serkan Gökkaya
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Süleyman Bulut
Cüneyt Özden
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Mesanenin spontan intraperitoneal rüptürü oldukça nadir görülen ve hayatı tehdit eden bir durumdur. Hastalar ciddi karın ağrısı, abdominal hassasiyet, defans, reboundgibi akut batın bulguları ile hastaneye başvurabilir. Üretral idrar çıkışında azalma, acil başvuruda yapılan görüntüleme tetkiklerinde mesane dışına kontrast maddekaçağı olması ve laboratuvar tetkiklerinde kan kreatinin değerlerinde artış saptanması diğer akut batın nedenlerinin yanı sıra intraperitoneal mesane rüptürünü dedüşündürmelidir. İntraperitoneal mesane rüptürü künt ve/ veya penetran travmalar sonucunda olabileceği gibi nadiren uzun süreli alkol kullanımı olan, pelvik radyoterapiöyküsü olan, uzun süre mesane çıkım tıkanıklığına maruz kalan hastalarda spontan olarak ortaya çıkabilir. Biz akut batına neden olan spontan intraperitoneal konjenitalmesane divertikül rüptürü ile hastanemize başvuran bir vaka sunduk.
Dergi Adı Sakarya Medical Journal
Dergi ISSN 2146-409X