A Study on the Prevalance of Epilepsy in the Provincial Center of Erzurum
Dr. Öğr. Üyesi İdris KOCATÜRK
Gökhan Özdemir
Selçuk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Epilepsi, dünyada etnik köken, yaş ve cinsiyete bakılmaksızın önemli bir sağlık sorunudur. Hastalık ve hastalıkla ilişkili faktörleri tanımlamada epidemiyolojik çalışmalar önemlidir. Bizim bu çalışmada amacımız Erzurum ilinde 15 yaş ve üzeri insanlarda epilepsi prevalansını tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamız 4 kişilik bir doktor ekibiyle yapıldı. Kapı kapı dolaşılarak epilepsi ve sosyo-demografik bilgiler kaydedildi. Epilepsi prevalansı, yaş ve cinsiyet, mezuniyet derecesi, aldığı tedavi ve ailesel karakteristikleri kaydedildi. Bu çalışmada 15 yaş ve üzeri 4093 kişi incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan kişilerin 2046’sı (%50) kadın, 2047’si (%50) erkekti. Yirmi iki kişide epilepsi tanısı saptandı. Epilepsi prevalansı 5/1000 hesaplandı (kadın prevalansı 4/1000, erkek prevalansı 6/1000). Epilepsi hastalarının yarısı jeneralize nöbet geçirirken, diğer yarısı fokal nöbet geçiriyordu. Epilepsiye neden olan en önemli etiyolojik faktörler kraniyal travma ve gelişimsel nörolojik malformasyonlardı. Yirmi iki epilepsi hastasının 20’si (%91) antiepileptik ilaç (AEİ) kullanıyordu. Bunların %75’i tek AEİ kullanırken, %25’i birden fazla AEİ alıyordu. Sonuç: Epilepsi prevalansı ve karakteristik özellikleri gelişmiş ülkelerdeki oranlara benzerdi. Sonuç olarak çalışmamız epilepsi ile ilgili çalışmalarda ve epilepsi prevalansı ile ilgili konularda yol göstereceği kanaatindeyiz.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TURKISH JOURNAL OF NEUROLOGY