Effects of Different Phosphorus Sources on the Yield and Yield Components of Forage Pea
Öğr. Gör. Dilara KAYNAR
Binali Çomaklı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu deneme, iki farklı dozda (B0 veya B1) fosfor çözücü bakteri (Bacillus megaterium M-3) aşılaması, iki farklı dozda (0 veya 3 t ha−1) tavuk gübresi ve 3 farklı dozda (0, 50 ve 100 kg P2O5 ha−1) ticari fos- forlu gübre uygulamasının yem bezelyesinin kuru madde verimi, bitki boyu, ham protein, NDF ve ADF içerikleri üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla 2009–2010 yılları arasında Erzurum'da sulu koşullarda yürütülmüştür. Bakteri aşılaması ve tavuk gübresi uygulamalarının kuru madde verimi üzerine etkileri yıllara göre değişirken, artan dozlarda fosforlu gübre uygulaması ile kuru madde veriminde artış gözlenmiştir. Ayrıca iki yıllık ortalamalar dikkate alındığında en yüksek kuru madde verimi bakteri, tavuk gübresi ve fosforlu gübrelemenin birlikte uygulanması ile elde edil- miştir. Bu nedenle, toprakta düşük ve/veya orta düzeyde fosfor içeriğine sahip, sulanan Erzurum ve benzer ekolojik koşullarda en yüksek kuru madde verimini elde etmek için Bacillus megaterium aşılaması ile beraber 3 t ha−1 tavuk gübresi ve 100 kg ha−1 P2O5 uygulaması önerilebilir.
Dergi Adı Research in Agricultural Sciences
Makale Dili İngilizce