img
Effects of Different Phosphorus Sources on the Yield and Yield Components of Forage Pea    
Yazarlar
Öğr. Gör. Dr. Dilara KAYNAR Öğr. Gör. Dr. Dilara KAYNAR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Binali Çomaklı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu deneme, iki farklı dozda (B0 veya B1) fosfor çözücü bakteri (Bacillus megaterium M-3) aşılaması, iki farklı dozda (0 veya 3 t ha−1) tavuk gübresi ve 3 farklı dozda (0, 50 ve 100 kg P2O5 ha−1) ticari fos- forlu gübre uygulamasının yem bezelyesinin kuru madde verimi, bitki boyu, ham protein, NDF ve ADF içerikleri üzerine etkilerini değerlendirmek amacıyla 2009–2010 yılları arasında Erzurum'da sulu koşullarda yürütülmüştür. Bakteri aşılaması ve tavuk gübresi uygulamalarının kuru madde verimi üzerine etkileri yıllara göre değişirken, artan dozlarda fosforlu gübre uygulaması ile kuru madde veriminde artış gözlenmiştir. Ayrıca iki yıllık ortalamalar dikkate alındığında en yüksek kuru madde verimi bakteri, tavuk gübresi ve fosforlu gübrelemenin birlikte uygulanması ile elde edil- miştir. Bu nedenle, toprakta düşük ve/veya orta düzeyde fosfor içeriğine sahip, sulanan Erzurum ve benzer ekolojik koşullarda en yüksek kuru madde verimini elde etmek için Bacillus megaterium aşılaması ile beraber 3 t ha−1 tavuk gübresi ve 100 kg ha−1 P2O5 uygulaması önerilebilir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Research in Agricultural Sciences
Dergi ISSN 2979-9686
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 05-2023
Cilt No 54
Sayı 2
Sayfalar 81 / 83
Doi Numarası 10.5152/AUAF.2023.23084
Makale Linki http://dx.doi.org/10.5152/auaf.2023.23084
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Effects of Different Phosphorus Sources on the Yield and Yield Components of Forage Pea

Paylaş