Dönüşümsel Liderlik, Kişi-Örgüt Uyumu ve İş Tatmini İlişkisi: Kamu Çalışanlarına Yönelik Araştırma
Doç. Dr. Alev SÖKMEN
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Osman Benk
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Amaç – Bu araştırmada dönüşümsel liderlik, kişi-örgüt uyumu ve iş tatmini değişkenleri ilişkisini ortayakoymak amaçlanmıştır.Yöntem – Araştırma verileri Ankara ilindeki bir bakanlığa ait merkez biriminde çalışan 560 katılımcıdananket ile elde edilmiştir. Çalışmada öncelikle geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. İlgilibağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koyabilmek ve hipotezleri test edebilmekamacıyla korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Aracılık etkisini ortaya koyabilmek için hemBaron ve Kenny, hem de Hayes’in aracılık modellerinden yararlanılmıştır.Bulgular – Yapılan korelasyon analizine göre dönüşümsel liderlik ile kişi-örgüt uyumu ve iş tatminiarasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonucundadönüşümsel liderliğin kişi-örgüt uyumu ve iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu, kişi-örgütuyumunun da iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte araştırmabulguları dönüşümsel liderliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde kişi-örgüt uyumunun kısmi aracılıketkisinin olduğunu da göstermektedir.Tartışma – Bir bakanlıkta görev yapan 560 kamu çalışanından elde edilen bulgular değerlendirildiğindemerkezi ve taşra teşkilat yönetiminin çağın gerektirdiği dönüşümsel çabalarla birlikte çalışanların kişiörgütuyumlarını dikkate almaları ve iş tatmin düzeylerini artırmaya yönelik eylemlerde bulunmalarıgerektiği düşünülmektedir. Bu tarz örgütler kontrol odaklı bir yaklaşımla sürecin en başından itibarenörgütleri ile uyumlu olan veya bunun geliştirilebileceğine inandıkları kişileri seçmelidirler. İzleyenininkişisel bir sorununa eğilen, onu öven ve ona rehberlik eden bir lider çalışanın iş tatminineyadsınmayacak düzeyde etki edebilir. Gelecek çalışmalar için kamu veya özel örgütler arasındakarşılaştırmalı olarak değişkenlerin tekrar ele alınması literatüre katkı sunulması adına faydalı olabilir.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 06-2020