Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini ve Özgecilik İlişkisi: Bir Kamu Kurumunda Araştırma
Doç. Dr. Alev SÖKMEN
Başkent Üniversitesi, Türkiye
Gökhan Kenek
Gümüşhane Üniversitesi, Türkiye
Amaç – Örgütsel bağlılık, özgecilik ve iş tatmini değişkenleri arasındaki ilişkileri ortaya koymakve örgütsel bağlılığın özgecilik davranışına olan etkisinde iş tatmininin aracılık rolünün tespiti,örgütsel davranış alanında yapılan bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Yöntem – İlgili çalışmada kullanılan veriler, 2019 yılı Şubat-Mart döneminde bir kamu kurumundagörev yapmakta olan 212 uzman çalışandan anket yöntemiyle elde edilmiştir. İstatistik paketprogramı aracılığıyla verilere uygun olarak korelasyon ve regresyon analizleri yapılarakdeğişkenler arasındaki ilişkiler, değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkileri ve örgütsel bağlılığınözgecilik davranışına olan etkisinde iş tatmininin aracılık rolü tespit edilmeye çalışılmıştır.Bulgular – Korelasyon analizi sonuçlarına göre örgütsel bağlılık, iş tatmini ve özgecilik arasındapozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunduğu tespit edilmiştir. Elde edilen regresyon analizi sonuçlarıise örgütsel bağlılığın özgecilik ve iş tatmini üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu ve iştatmininin de özgecilik üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Öte yandanaraştırma bulguları, örgütsel bağlılığın, özgecilik üzerindeki etkisinde iş tatmininin kısmi aracılıketkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.Tartışma – Elde edilen tüm bu sonuçlara göre kamu çalışanlarının örgütsel bağlılık algılarınınartması durumunda duydukları iş tatmini ve sergiledikleri özgecilik düzeylerinin de artacağıkabul edilmektedir. Aynı zamanda, kamu çalışanlarında duyulan iş tatmini düzeyinin artışgöstermesiyle birlikte sergilenen özgecilik seviyesinde de artış olacağı kabul edilmiştir.
Dergi Adı İşletme Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 12-2019