Etik Liderlik, Örgütsel Güven, İş Tatmini Ve İşten Ayrılma Niyeti İlişkisi: BirHastane İşletmesinde Araştırma
Doç. Dr. Alev SÖKMEN
Bu çalışmada etik liderlik, örgütsel güven, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti değişkenleriarasındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma verileri, bir üniversite hastanesindeçalışan 421 hemşireden elde edilmiştir. Çalışmada öncelikle geçerlililik ve güvenilirlik analizleriyapılmıştır. Aracılık etkisini, ortaya koyabilmek için Baron ve Kenny’nin dört aşamalı modeliuygulanmıştır. Yapılan korelasyon analizine göre etik liderlik, örgütsel güven ve iş tatminiarasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki, etik liderlik, örgütsel güven ve işten ayrılma niyetiarasında ise negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizisonucunda etik liderliğin örgütsel güven, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı biretkisinin olduğu, örgütsel güvenini de gene iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı biretkisinin olduğu görülmektedir. Bununla birlikte araştırma bulguları etik liderliğin iş tatmini veişten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde örgütsel güvenin kısmı aracılık etkisinin olduğunu dagöstermektedir.
Dergi Adı Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi
Basım Tarihi 05-2019