Effect of Anti-Mullerian Hormone, Metabolic Profile and Mineral Levels at Transition Period On The Calving – Conception Interval in Cows
Mustafa İleritürk
Prof. Dr. Özgür KAYNAR
Sütçü ineklerde geçiş dönemi genel kabul ile buzağılamadan önceki 3 hafta ile buzağılamadan sonraki 3 haftatı kapsayan süreçtir. Bu çalışmanın amacı geçiş dönemindeki sütçü ineklerde negaif eneji dengesinden (NED) dolayı değişen β-hidroksibütirat, kalsiyum, magnezyum, fosfor, total kolesterol, total protein, triaçilgliserol, serbest gliserol, serum lipid ve serum protein profillerinin Anti-Müllerian Hormon (AMH) ile karşılaştırılarak AMH’nin bir sonraki tohumlama döneminde belirteç olarak kullanılıp lullanılmayacağını incelemektir. Kan örnekleri alınan inekler daha sonra takip edilerek kaçıncı tohumlamada gebe kaldıkları tespit edildi ve çalışma sonlandırıldı. Santrifüj edilerek serumları toplanan kanlar analiz edildi. Elde edilen sonuçlara göre; NED’in önemli belirteçlerinden BHB’nin ve serbest gliserolün AMH konsantrasyonu üzerine etkisi olduğu saptandı. Bununla birlikte, magnezyumun konsantrasyonunun ve serum toplam yağı içerisindeki kolesterol esteri oranının geçiş döneminde fazla değişmediği tespit edildi. Sonuçlarımız AMH’nin geçiş döneminde NED’den dolayı azalan folliküler aktivitenin iyi bir biyobelirteci olduğunu ve tekrar tohumlamada AMH’nin sürü ayıklama için kullanılabileceğini göstermektedir.
AMH,Geçiş Dönemi,İneklerde Gebelik,Metabolik Profil,Tohumlama
Dergi Adı Kocatepe Veteriner Dergisi