Koyun ve Sığır Orijinli Hidatid Kistlerin SDS-PAGE ve HPTLC ile Protein ve Lipid Profillerinin Analizi
İbrahim Balkaya
Prof. Dr. Özgür KAYNAR
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Hamza Avcıoğlu
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Koyun ve sığır karaciğer ve akciğerlerinden alınan kistlere ait kist sıvısı, germinal membran, kız kesesi ve protoskoleksler homojenize edildikten sonra, protein ve lipid profillerini belirlemek için SDS-PAGE ve HPTLC analizleri gerçekleştirildi. HPTLC analizi sonucunda, membran yapılarda, genel olarak tüm membranların oluşumuna katılan başlıca üç lipid sınıfı (fosfolipid, serbest yağ asidi, kolesterol) görülürken, sıvılarda ise sadece fosfolipidlerin varlığı tespit edildi. Numunelerin SDS-PAGE analizi sonucunda ise, moleküler büyüklükleri 8-205 kDa arasında, sığırlara ait karaciğer germinal membranında 16, akciğer germinal membranında 19, akciğer kız kese germinal membranında 15, akciğer kız kesesi sıvısında 17, akciğer steril kist sıvısında 4 adet, koyunlara ait akciğer germinal membranında 19, akciğer steril kist sıvısında 5 ve koyun akciğer fertil kist sıvısında 12 adet protein tespit edildi.
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg.
Basım Tarihi 05-2010