Endoplazmik Retikulum Stresi ve İlişkili Hastalıklar
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba TATAR
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Endoplazmik retikulum, lipid ve protein sentezi, protein katlanması, kalsiyum homeostazı gibi çeşitli fonksiyonları gerçekleştiren bir organeldir. Bu organelde katlanmamış veya yanlış katlanmış proteinlerin artması ve birikimi sonucu, organel homeostazında değişiklikler meydana gelmektedir. Bu durum organelin fonksiyonlarını bozarak endoplazmik retikulum stresine neden olmaktadır. Katlanmamış proteinler, protein kümelerini oluşturmaya eğilimli olan ve protein içerisinde bulunan hidrofobik aminoasit kalıntılarını ortaya çıkarmaktadır. Oldukça toksik olan bu protein kümelerinin birçok hastalıkla ilişkisinin olduğu bilinmektedir. Endoplazmik retikulum stresi nörodejeneratif hastalıklar, metabolik hastalıklar, arteriosklerozis, diabetes mellitus ve obezitede ortaya çıkmaktadır. Endoplazmik retikulum stresi ayrıca kanserle de ilişkilendirilmiştir. Bu derlemede endoplazmik retikulum stresinin çeşitli hastalıklar ile ilişkisi irdelenmiştir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE
Basım Tarihi 02-2018