Effects of Fructose-Induced Metabolic Syndrome on Kidney Histology in Rats
Afyon Kocatepe Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Musa TATAR
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Metabolik sendrom pandemiye doğru ilerleyen, insülin direnci, abdominal obezite, dislipidemi, diabetes mellitus, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı (KAH) ile karakterize ölümcül bir endokrinopatidir. Sunulan çalışamada metabolik sendromun rat böbreklerinde oluşturduğu histomorfolojik ve histokimyasal değişimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla materyal kontrol grubunda 10, metabolik sendrom grubunda 15 rat içerecek şekilde iki gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlara 16 hafta süresince çeşme suyu verilirken, metabolik sendrom grubundaki ratlara içme suyu olarak % 20 fruktoz çözeltisi verildi. Deneme sürecinin sonunda böbreklerden alınan kesitlerde histolojik görünümü ve histomorfolojik değişimleri belirlemek amacıyla Crossman’s üçlü boyama metodu, histokimyasal analiz amacıyla Periyodik Asit Schiff Reagent (PAS) boyama metodu uygulandı. Elde edilen veriler tubulus proksimalis çapı ve glikojen yoğunluğu ile glomerular mezangial matriks yoğunluğunun arttığını, korpuskulum renis çapı, Bowman aralığı genişliği ve çıkan henle çapının azaldığını göstermiştir. Sonuç olarak, metabolik sendromun böbrek histolojisini olumsuz yönde etkileyerek renal hasara sebep olabileceği ortaya konmuştur.
Dergi Adı Kocatepe Veterinary Journal
Makale Dili İngilizce