Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromunda(AIDS/HIV) Güncel Nutrisyonel Yaklaşım
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba TATAR
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Türkiye
Nilüfer Tek
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Edinilmiş bağışıklık eksikliği sendromu (AIDS), bağışıklık sisteminin etkisiz hale gelmesi ile fırsatçı enfeksiyonların hastalığa eşlik ettiği bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu durum; vücudun, virüsten etkilenmeden önce kolayca mücadele edebildiği diğer hastalık etkenleriyle artık baş edemeyecek duruma gelmesi anlamına gelmektedir. Virüs, CD4 denilen lenfositleri tahrip eder dolayısıyla miktarı azalan lenfositler ile bağışıklık olumsuz yönde etkilenir. İnsan bağışıklık ek-- sikliği virüsü (HIV) ile enfekte hastaların yarısından çoğu bağışıklık sistemlerinin etkisiz hale gelmesi sonucu basit enfeksiyonlar nedeniyle hayatlarını kaybederler. HIV ile enfekte hasta-- larda beslenmenin önemi büyüktür. Hastanın malnütrisyondan korunması için enerji ve pro-- tein gereksinmesinde 0/olO'luk bir artış sağlanmalıdır. Yağ gereksinmesi ise kişisel değişiklik göstermektedir. Mikrobesin öğelerinin yeterli düzeyde alımı antiretroviral tedavinin (ART) et-- kinliğini artırır. Beslenme bağışıklığın düşmesiyle birlikte ortaya çıkan semptomların hafifle-- mesi, besin ilaç etkileşimlerinin önüne geçilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasında önemli rol oynar. Ayrıca besin güvenliğinin sağlanması fırsatçı enfeksiyonların önüne geçilmesi için ge-- reklidir. Bu derleme; hastalığa özgü beslenmeye ilişkin tüm faktörlerin irdelenmesi ve bu alan-- daki uluslararası rehberlerin önerilerinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslararası dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Turkiye Klinikleri J Med Sci
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO