Antioksidan redoks sistemi üzerindemetallotionin ve çinko i̇lişkisinin önemi
Dr. Öğr. Üyesi Betül YAZĞAN
Dr. Öğr. Üyesi Yener YAZĞAN
Metallotioninler (MT), stres yanıtına katılan, ağır metal bağlayıcı ve sisteinden zengin küçük proteinlerdir. İçerdikleri sülfür grupları sayesinde hücreleri oksidan ve elektrofilik moleküllerin etkilerinden korurlar. Esas rolleri tanımlanmamış MT proteinlerinin, işlevlerinin keşfi için yapılan çalışmalar devam etmektedir. İlk olarak, at böbreği korteksinden izole edip tanımlan bu proteinlerin, bütün canlı organizmalarda bulunduğu ve yaygın özelliklere sahip olduğu belirlenmiştir. Bu proteinlerin hayati rolleri, kadmiyum, civa gibi çevresel toksik metalleri bağlamaları ve çinko (Zn) ve bakır gibi fizyolojik önemi olan metallerin iyonize formlarını düzenlemeleridir. Zn'nin emilimi, hücre içi taşınması, mobilizasyonu, depolanması ve transferinde temel düzenleyici olarak rol alan MT'ler, serbest radikallerin yakalanmasında da önemli etkilere sahiptirler.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Diğer hakemli uluslararası dergilerde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı SDÜ Tıp Fak Derg
Dergi Tarandığı Indeksler Art Index (Art Research Database, EBSCO)