BÜYÜK MOĞOL ULUSUNDA İLK VELİAHT TAYİNİ HUSUSUNA DAİR BİR İNCELEME
Dr. Öğr. Üyesi Çetin KAYA
Cengiz Han’ın ölümü sonrasında yerine geçecek kişinin ne zaman ve nasıl bir şekilde belirlendiğihususunda kaynaklarda bazı farklı bilgiler bulunmaktadır. Dönemin tanığı olan anonim eserMongolun Nigoça Tobçiyan bu hususta Cengiz Han’ın ikinci oğlu Çağatay’ın etkisinivurgulamaktadır. Çağatay veliaht tayini sırasında kardeşi Ögedey’i desteklemiştir. Bu sayedeÖgedey’in veliaht olmasını sağlamıştır. Ancak sonradan kaleme alınmış eserler veliaht tayinihususunda Cengiz Han’ın kendi istek ve arzusu ile Ögedey’i veliaht ilan ettiği bilgisinivermektedirler. Ayrıca Mongolun Nigoça Tobçiyan veliaht tayinin tarihini 1219 yılında çıkılanHarezmşah Seferi’nin hemen öncesine koymaktadır. Ancak diğer eserler Cengiz Han’ın ölümüneyakın 1226 yılında çıkmış olduğu Tangut Seferi’ni işaret etmektedirler. Bu farklılıkların konu alındığıçalışmamızda uygun görülen tüm kaynaklar değerlendirilmiş ve dönemin tanığı olan anonim eserindaha doğru bilgi verdiği neticesine varılmıştır.
Dergi Adı Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi
Basım Tarihi 01-2021