Cengiz Han'ın Kızları ve Yapmış Oldukları Evlilikler
Dr. Öğr. Üyesi Çetin KAYA
1206 yılında düzenlenen kurultayda Temüçin, Moğol ve diğer milletlere mensup beylerin desteği ile Büyük Moğol Ulusu’nu kurmuştur. Böylece Moğolistan’ı siyasi olarak bir bütün hâline getirmiştir. Yine aynı kurultayda Cengiz Han unvanını almıştır. Cengiz Han’ın birçok eşi ve bu eşlerinden dünyaya gelen çocukları vardır. İlk eşi Börte Üçin’den dört erkek, beş kızı olmuştur. Cengiz Han’ın Börte Üçin’den doğan kızlarının en büyüğü Koçin Begi adı ile bilinmektedir. Koçin Begi İkires boyuna gelin olarak verilmiştir. Cengiz Han’ın ikinci kızı Çiçegen Begi, Oyrat boyuna gelin edilmiştir. Üçüncü kızı Alaha Begi, Önggütler ile evlendirilmiştir. Dördüncü kızı Tumalun Begi, Kongirat boyuna gelin verilmiştir. Cengiz Han’ın en sevdiği beşinci kızı Altalun Begi ise, Olhunut boyuna gelin olmuştur. Cengiz Han’ın Börte Üçin’den doğanlar haricinde, diğer kızları da bulunmaktadır. Bunlardan Al Altun Begi, Uygurlara gelin edilmiştir. Alaçin Begi’nin ise Cengiz Han’ın kızı olup olmadığı tam olarak bilinmese de, Ögedey Kağan zamanında Al Altun’un ölümü sonrası Uygurlara gelin olmuştur. Kaynaklardan tam olarak tespit edilemeyen ancak bazı araştırmacıların iddiası üzere Cengiz Han’ın, Kulan Hatun’dan doğan, Tulga isimli bir kızı bulunmaktadır. Bu kızın Karluklara gelin edildiği görülmektedir. Hakkında bilgi sahibi olduğumuz Cengiz Han’ın bütün kızları dönemin önde gelen şahsiyetleri ile evlendirilmişlerdir. Bu kişiler özenle seçilmiş olup, Cengiz Han’a devletini kurar iken veya kurduktan sonra bağlılıklarını bildiren destekçilerinden oluşmaktadır. Moğollar tarafından bu kızlar ile evlenen damatlara “Güregen” denilmektedir.
Moğol Prensesleri,Moğollar,Cengiz Han,Moğol Boyları
Dergi Adı Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi