Career Adaptability and Unemployment Anxiety in Turkish Senior Undergraduate Students: The Mediating Role of Career Stress
Ayşe Sibel Demirtaş
Doç. Dr. Ahmet KARA
Bu araştırmanın amacı, kariyer uyumluluğu ile işsizlik kaygısı arasındaki ilişkide kariyer stresinin aracılığını ortaya koymaktır. Araştırmaya 308'i kadın (%73.7), 110'u erkek (%26.3) olmak üzere toplam 410 son sınıf lisans öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların yaşları 18 ile 36 arasında (��̅=22.25, SD=1.87) değişmektedir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Kariyer Uyumluluğu Ölçeği, Kariyer Stresi Ölçeği ve İşsizlik Kaygısı Ölçeği ile toplanmıştır. Modelin veri ile uyumu, yol analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Ayrıca modeldeki aracılık etkisinin anlamlılığına ek kanıt sağlamak amacıyla bootstrapping analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulguları kariyer keşfi ile işsizlik kaygısı arasındaki ilişkide kariyer belirsizliği ve bilgi eksikliğinin kısmi aracı olduğunu doğrulamıştır. Ayrıca, bulgular kariyer planı ile işsizlik kaygısı ilişkisinde kariyer belirsizliğinin, bilgi eksikliğinin ve iş bulma baskısının tam aracı olduğunu ortaya koymuştur. Sonuçlar, literatür çerçevesinde tartışılmıştır ve öneriler geliştirilmiştir.
Career Adaptability,Unemployment Anxiety,Career Stress
Dergi Adı Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal