ÜNİVERSİTE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN İŞSİZLİK KAYGILARININ YORDAYICISI OLARAK KARİYER UYUM YETENEKLERİ VE KARİYER ARZUSU
Doç. Dr. Ahmet KARA
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Ahmet Altınok
Anadolu Üniversitesi, Türkiye
Cengiz Şahin
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı, üniversite son sınıf öğrencilerin işsizlik kaygıları ile kariyer uyum yetenekleri ve kariyer arzuları arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda, üniversite son sınıf öğrencilerinin kariyer uyum yeteneklerinin ve kariyer arzularının, işsizlik kaygılarını yordaması değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, yaşları 20 ile 28 arasında değişen ( ̅ =22.57, Ss=1.33) 212 üniversite son sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, işsizlik kaygısı düzeyini belirlemek için “İşsizlik Kaygısına İlişkin Sosyometrik Sorular”, kariyer uyum yeteneklerini belirlemek için “Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği” ve kariyer arzusu düzeylerini belirlemek için “Kariyer Arzusu Ölçeği” uygulanmıştır. Verilerin analizi hiyerarşik regresyon analizi ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, kariyer uyum yetenekleri, ilgi ve kontrol alt boyutlarının üniversite son sınıf öğrencilerinin işsizlik kaygılarını negatif olarak yordadığı, ancak kariyer arzusunun alt boyutlarının işsizlik kaygısının anlamlı bir yordayıcısı olmadığı belirlenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Dergi Adı MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Basım Tarihi 07-2019