Supervision Models in Psychological Counseling
Serdar Körük
Yeditepe Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ahmet KARA
Bu gözden geçirme çalışmasında, psikolojik danışma sürecinde kullanılan süpervizyon modeller incelenmiştir. Alan yazında süpervizyon modelleri üç başlık altında sınıflandırılmakta olup bunlar; psikoterapi temelli süpervizyon modelleri, gelişimsel süpervizyon modelleri ve sosyal rol modelleridir. Psikoterapi temelli süpervizyon modelleri üç alt gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Çalışma Uyumu Modeli, Davranışçı-Analitik Model ve Bilişsel Beceri Modelidir. Gelişimsel süpervizyon modelleri dört alt gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Bütünleşik Gelişimsel Model, Yansıtıcı Model, Kavramsal Model ve Gelişimsel Kapsamlı Modeldir. Son olarak sosyal rol modelleri iki alt gruba ayrılmaktadır. Bunlar; Ayrıştırıcı Model ve Holloway’in Sistem Yaklaşımıdır. Bu makalede belirtilen modeller, süpervizyon sürecindeki işlevsellikleri, temel felsefeleri ve aşamaları doğrultusunda tartışılmıştır.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Makale Dili İngilizce