Evliliğe Yüklenen Anlam Ölçeğinin (EYAÖ) Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Nilüfer Şehriban Özabacı
Türkiye
Serdar Körük
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ahmet KARA
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmanın amacı bireylerin evlilik kavramına yükledikleri anlamları belirlemekamacıyla Evliliğe Yüklenen Anlam Ölçeğinin (EYAÖ) geliştirilmesidir. İlk aşamada evli, bekâr,boşanmış ve nişanlı/sözlü olan toplam 110 bireye “Sizin için evlilik ne anlam ifade ediyor?”sorusu yöneltilmiş ve yazılı olarak elde edilen veriler ilgili alan yazın ile incelenerek 70maddelik taslak ölçek oluşturulmuştur. Taslak ölçek 195 birey (82 bekâr, 89 evli, 4 boşanmışve 20 nişanlı/sözlü) üzerinde uygulanarak geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır.EYAÖ’ne uygulanan açımlayıcı faktör analizi ölçeğin dokuz faktörlü bir yapıya sahipolduğunu göstermiştir ve 31 maddelik, öz değeri 1.11, açıkladığı toplam varyans %63 ve endüşük faktör varyansı %3.6 olan nihai ölçeğe ulaşılmıştır. Faktörler; işlevsellik, bağlılık,yakınlık, tamamlayıcılık, engellenmişlik, çaba, işbirliği, risk ve uyum beklentisi olarakisimlendirilmiştir. EYAÖ’nin ölçüt geçerliği Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YİYE-II)ve İlişki Doyum Ölçeği (İDÖ) ile arasındaki korelasyonlara bakılarak incelenmiştir. EYAÖ’ningüvenirliği Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı hesaplanarak incelenmiştir.
Dergi Adı Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi
Basım Tarihi 09-2018