Beliren Yetişkinlerin Gözünden Olumlu Beden İmajı Oluşturmanın Öğeleri
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Ali Eryılmaz
Yıldız Teknik Üniversitesi, Türkiye
Bu araştırmanın amacı, olumlu beden imajını, beliren yetişkinlerin algılarına dayalı olarakderinlemesine incelemektir. Bu araştırmada beliren yetişkinlerinin olumlu beden imajı kavramınınasıl anlamlandırdıkları ve deneyimledikleri olumlu beden imajının neler olduğunu tanımlamakamaçlandığı için araştırma betimleyici fenomenolojik deseninde yürütülmüştür. Araştırmaya eğitimfakültesinin çeşitli branşlarında lisans öğrenimi gören sekiz beliren yetişkin katılmıştır. Veriler,katılımcılarla yapılan yarı-yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Veri analizi ise içerik analizyöntemiyle yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre "bedeni koruma", "bedeni kabul etme", "bedeneanlam yükleme" ve "bedene olumlu duygulanım" olmak üzere dört temaya ulaşılmıştır. Belirenyetişkinler, bedeni koruma temasında bedenlerini iyi hissettiren etkinliklerinin neler olduğunubelirtmişlerdir. Bedeni kabul temasında ise bedenlerine yönelik olumlu algılarını ortayakoymuşlardır. Ayrıca bedene olumlu duygulanım temasında bedenleriyle ilgili yaşadıklarıdeneyimler sonucunda bedenlerine karşı ürettikleri olumlu duygularını ifade etmişlerdir. Son olarakbedene anlam yükleme temasında bedenlerini nasıl anlamlandırdıkları açıklamışlardır. Beden imajıproblemi yaşayan beliren yetişkinlere yönelik bireysel ya da grupla psikolojik danışma süreçlerindebu araştırmanın bulgularından yararlanılabilir. Önreğin; olumsuz beden imajı problem yaşayanbeliren yetişkinlere, bedeni koruma, bedeni kabul etme, bedene anlam yükleme ve bedene karşıolumlu duygulanım geliştirme etkinlikleri yapılarak beden imajları olumlu bir noktaya getirilebilir.
Dergi Adı Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler ESCI
Basım Tarihi 11-2018
Doi Numarası 10.14689/issn.2148-2624.1.6c3s18m