ROMANTİK YAKINLIĞI BAŞLATMA İLE UTANGAÇLIK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Doç. Dr. Ahmet KARA
Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Türkiye
Fatma Altınsoy
Romantik ilişkileri beliren yetişkinler için kimlik geliştirmenin önemli bir öğesidir. Beliren yetişkinler aşk alanında denemelerde bulunarak kimliklerini keşfederler. Kimlik keşfi için romantik ilişkiler içerisinde yer almak onlar için bir gelişim görevidir. Bu gelişim görevini yerine getirmeyi engelleyen bireysel ve çevresel faktörler vardır. Utangaçlık da bireysel faktörler içinde yer alır. Bu çalışmanın amacı, romantik yakınlığı başlatma belirleyicileri ile utangaçlık arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmaya 226 üniversite öğrencisi katılmıştır. Çalışma kesitsel araştırma deseninde yürütülmüştür. Çalışmada veriler Romantik Yakınlığı Başlatma Belirleyicileri Ölçeği ve Utangaçlık Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde basit regresyon analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre bireylerin utangaçlık düzeyleri arttıkça kendilik algısı, kendilik bilgisi, duygusal ve bilişsel açıdan yakınlık ile davranışsal yakınlık belirleyicilerini kullanmalarının azaldığı bulunmuştur. Olumsuz duygular ve düşünceler üreten utangaçlığın, bireylerin kendilerine ilişkin algılarını da olumsuzlaştırdığı ve bu durumun bir sonucu olarak bireylerin romantik ilişkilerden kaçındıkları düşünülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre utangaç bireylere psikolojik destek sunulması üzerinde durulmuştur.
Dergi Adı Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 07-2016