K-ortalamalar Kümeleme Analizi İle Belediyelerin Çevre Hizmetlerinin Değerlendirilmesi
Günay Kılıç
Türkiye
Öğr. Gör. Dr. İbrahim BUDAK
Arzu Organ
Türkiye
Halkın yerel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan, kuruluş esasları kanunla belirlenen yerel yönetim türlerindenbiri de belediyelerdir. Belediyelerin amacı, belediye sorumluluk ve görevleri kapsamındaki hizmetlerini belediyenüfusunun tamamına ulaştırmaktır. Belediyelerin birçokgörev ve sorumluluğu bulunmakla birlikte bu çalışmada,Türkiye’deki 81 il belediyesi, çevre hizmetleri açısındandeğerlendirilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2001-2016 yılları arasında yayımlanan belediye hizmetleri ile ilgili istatistikler kullanılmıştır. Bu çerçevede, altı adet kriter ele alınmıştır. Kriterlerinağırlıklarını belirlemek için Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinden AHP kullanılmıştır. Belirlenen ağırlıklar, ilgiliyılların değerleri ile çarpılarak ağırlıklandırılmış bir değerelde edilmiştir. İlgili yılın ağırlıklandırılmış değeri, tek boyutlu kümeleme analizi ile kümelendirilmiştir. İllerin yıllarbazında belediye performanslarının değişimi analiz edilmiştir.
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi