THE EFFECT OF COVID 19 PANDEMIA ON THE SOCIAL LIFE OF HEALTH WORKERS
Esma Özçelik
Özgür Yılmaz
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali NARSAT
Giriş: Covid -19 hastalığı sağlık çalışanlarını fiziksel ve psikolojik olarak yorarken ailelerini, ekonomik ve sosyal durumlarını da etkiledi. Bu görüşten yola çıkarak sağlık mesleği mensuplarının sosyal hayatlarının nasıl ve ne kadar değiştiğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde çalışan 182 kişiye online anket uygulandı. Çalışma anketi iki bölümden oluşmakta olup, birinci bölüm 5 soru ve ikinci bölüm 10 soru olmak üzere toplam 15 sorudan oluşmaktadır. Bu sorular, katılımcıları ve hastalığın bulaşma yollarını, günlük aktivite artışlarının iş dışı dağılımını, bireysel izolasyon oranlarını, alışveriş alışkanlıklarındaki değişimi, aile ve akraba ilişkileri, mesleğe devam etme becerisini, sağlığı tanımlayan sorulardan oluşuyordu. Çalışanlarına verilen sosyal desteğe ilişkin bakış açıları ölçüldü. Bulgular: Araştırmamıza 182 sağlık uzmanı gönüllü olarak katıldı. Katılımcılar 36 doktor, 105 hemşire ve 41 teknisyenden oluşuyordu. Katılımcıların büyük çoğunluğunun cevabı, zamanlarının çoğunu televizyon ve cep telefonuyla geçirdikleri yönündeydi. Salgın sırasında market alışverişi sıklığının nasıl etkilendiği soruldu ve çoğunluğun nasıl olduğu sorusuna çoğunluk etkilendiği yanıtı verdi. Sonuç: Sağlık mesleği mensuplarının sosyal yaşamları, alışkanlıkları ve aile ilişkileri Covid-19 salgınından etkilenmiştir. Bu konudaki birçok yayın ışığında sağlık çalışanlarının motivasyonunu artıracak desteğin artırılması faydalı olacaktır.
Covid 19,pandemi,sağlık çalışanları,sosyal yaşam
Dergi Adı Cukurova Anestezi ve Cerrahi Bilimler Dergisi